Róża Thun jest jego współinicjatorką i pierwszą przewodniczącą forum. – Naszą ambicją jest kształtowanie debat politycznych wokół zrównoważonej produkcji żywności, ochrony konsumentów, jakości żywności i ochrony środowiska – mówi europarlamentarzystka.

W Brukseli rozpoczęło działalność Europejskie Forum Żywności (EFF – European Food Forum). Celem EFF jest inicjowanie publicznej debaty oraz szukanie rozwiązań zmierzających do stworzenia skutecznej i sprawiedliwej polityki żywnościowej.
Polka na czele organizacji
Na czele organizacji stoi europosłanka Róża Thun, która zajmuje się kwestiami podwójnej jakości produktów w Komisji Rynku Wewnętrznego i Ochrony Konsumentów. Europejskie Forum Żywności ma skupiać decydentów politycznych, wszystkie podmioty zaangażowane w system produkcji i dystrybucji żywności, organizacje pozarządowe, naukowców i uczelnie.
Cel: szukanie dobrych rozwiązań w złożonym systemie
Inicjatywa stawia za cel, poprzez poszerzony dialog, znalezienie rozwiązań problemów istniejących w sektorze żywnościowym. Chodzi o kompleksowe podejście do kwestii systemu, który obejmuje takie zagadnienia jak: ochrona praw konsumentów, zdrowie, bezpieczeństwo i jakość żywności, ochrona środowiska i przeciwdziałanie zmianom klimatycznym, polityka rolna oraz rozwój gospodarczy.
Wsłuchać się dokładniej w opinie i pomysły
Europejskie Forum Żywności jest otwarte dla wszystkich podmiotów związanych z szeroko rozumianą polityką żywnościową w UE – od europosłów, rolników i ich zrzeszeń, firm produkujących żywność zaczynając, poprzez firmy dystrybuujące żywność, europejskich i krajowych stowarzyszeniach i organizacjach sektorowych a kończąc na organizacjach pozarządowych w tym organizacjach konsumenckich.
Jak dołączyć?
Wszystkie podmioty zainteresowane włączeniem się w działalność Europejskiego Forum Żywności mogą już od dzisiaj wysyłać zgłoszenia do sekretariatu Forum info@europeanfoodforum.eu.
Co robimy?
Zobacz wydarzenia realizowane w ramach EFF: https://europeanfoodforum.eu/events/