Podwójna jakość produktów: KE publikuje kolejne wyniki badań

We wtorek, 23 marca Komisja Europejska opublikowała wyniki drugiej części ogólnounijnego porównania jakości produktów spożywczych sprzedawanych pod tą samą marką. Badania przeprowadzono na wniosek Parlamentu Europejskiego.

W połowie badanych produktów wykryto różnice smakowe. Ale wszystkie wyglądają łudząco podobnie, a są różne! Walczę dalej, żeby nie było konsumentów lepszych i gorszych – komentuje całą sprawę europosłanka Róża Thun, inicjatorka przeprowadzenia badań nad jakością wybranych produktów oferowanych na rynku wewnętrznym UE.

Przypomnijmy, pierwszą część badań przeprowadzono w 2019 roku. Przyniosły one niepokojące rezultaty. 9 % porównywanych produktów różniło się składem, chociaż ich opakowania były identyczne, natomiast kolejne 22 % produktów o różnym składzie, miało podobne opakowania.

Obecnie badano, czy różnice w składzie produktów mogą być wyczuwalne przez ludzkie zmysły. Okazało się, że tak. Zgodnie z wynikami badań różnice sensoryczne są wyraźnie zauważalne tam, gdzie występują duże różnice w składzie produktu, na przykład można dostrzec znaczące różnice w zawartości cukru w płatkach śniadaniowych, wpływające na ogólną słodycz produktu.

Więcej czytaj tu:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_21_1301?fbclid=IwAR0KrYCrhqT06c5HM9Wuv_Em8b05_4Os9M0Ll_BD3Moy0T1AwiSpb-tn-xI

Komisja Europejska stoi na stanowisku, że konsumenci nie mogą być wprowadzani w błąd przez tę samą lub podobną przednią część opakowania, co sugeruje, że towary są takie same, gdy nie są. Komisja wzywa państwa członkowskie do zapewnienia szybkiej transpozycji zaktualizowanej dyrektywy o nieuczciwych praktykach handlowych do prawa krajowego.

Czytaj także:

Zobacz inne działania europosłanki Róży Thun na rzecz rynku wewnętrznego:

Europosłowie naciskają na KE: regulacje dotyczące jednolitych ładowarek są potrzebne natychmiast!

Róża Thun: Potrzebujemy natychmiast konkretnych rozwiązań

Europosłowie wzywają do wprowadzenia jednolitej ładowarki